A Látás-Mód Alapítvány a Látássérült Emberek Oktatásáért honlapja

Kontrasztos mód
Switch to english
Zu Deutsch wechseln

Munkatársaink

Amriskó Tamás

Szembetegségemet egy rutin szemészeti vizsgálat alkalmával diagnosztizálták. Néhány év alatt fokozatosan vesztettem el a látásomat. Korábbi, aktív életem gyökeresen megváltozott.
Felismertem, hogy rehabilitációs szakemberek, segédeszközök, továbbá adaptív technikák elsajátítása nélkül sem én, sem családtagjaim nem tudnak alkalmazkodni a látássérülésemből adódó körülményekhez.
Az elemi rehabilitációs folyamatban eddig megszerzett tapasztalataim révén szeretnék segítséget, kapaszkodót nyújtani a felnőtt korban látássérültté vált embereknek.
E-mail: (latasmodalapitvany@gmail.com) l a t a s m o d a l a p i t v a n y (kukac) g m a i l (pont) c o m
Amriskó Tamás
Amriskó Tamás ikon Nagyító ikon

Czetter-Kis Csilla

Czetter-Kis Csilla vagyok, gyógypedagógusként dolgozom Miskolcon egy korai fejlesztő központban.
2013-ban végeztem Kaposváron, mint tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányú gyógypedagógus, majd tovább folytatva tanulmányaimat 2015 nyarán az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán diplomáztam látássérültek pedagógiája szakirányon. Képesítésem 2018 júniusában gyógypedagógus szakvizsgával bővült.
Korábban 3 évig dolgoztam értelmileg akadályozott, ill. látássérült tanulókkal egy készségfejlesztő speciális szakiskolában.
Jelenleg a Kamilla Korai Fejlesztő Központ munkatársa vagyok, ahol egyéni terápiák keretében a szülők bevonásával zajlik a gyermekek fejlesztése.
Elérhetőségem: (Czetter-Kis Csilla) l i l c s i l 9 0 (kukac) g m a i l (pont) c o m
Czetter-Kis Csilla
Czetter-Kis Csilla ikon Nagyító ikon

Dudás Zsuzsanna - kuratóriumi tag

Dudás Zsuzsanna vagyok, látássérült zenetanár.
Koraszülöttként jöttem a világra, alig nyolc hónapra, 1500 grammal. Látássérülésem az inkubátoros kezelésből adódott, hat hónapos koromban vették észre a problémát. Megműtöttek, az akkori legmodernebb eljárással; az elsők között voltam az országban, akinek sikerült. Azóta aliglátóként élem az életemet, a látásmaradványom körülbelül 10%.
Értelmiségi (pedagógus) családban nőttem fel, az óvodát és tanulmányaimat (alapfoktól a felsőfokig) integráltan végeztem. Hét éves koromtól zongorázom.
Iskoláim:
1989 – 1997 Fazekas Utcai Általános és Zeneiskola, ének – zene tagozat (Miskolc)
1997 – 2001 Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, szolfézs – zeneelmélet és zongora tanszak (Miskolc)
2001 – 2006 Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), Ének – zenetanár, karvezetés tanszék (Budapest)
2004 – 2008 Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet, Zongora tanszék
2010 – 2011 BBZI (lásd fent) Zongora mesterszak
Jelenleg a Miskolci Bartók Béla Zene – és Táncművészeti Szakgimnázium (volt középiskolám) teljes munkaidős, főállású szolfézs – zeneelmélet tanára vagyok; valamint a tiszaújvárosi Vándor Sándor Zeneiskola óraadó zongoratanáraként dolgozom.
A tanítás mellett koncertezek, kurzusokon, továbbképzéseken és egyéb szakmai programokon veszek részt.
Különösen kedves hobbim az írás.
Szerencsésnek mondhatom magam, mert azzal foglalkozom, amit a legjobban szeretek: Adni, formálni, értéket teremteni, motiválni, értelmet és célt adni minden napnak, az életnek, irányt és hivatást találni minden felnövekvő életnek.
Külön boldogság, hogy mindezt látássérültként tehetem, ezzel is példát, erőt adva sokaknak; no de legfőképpen, a saját határaimat és elképzeléseimet is átugrálva, hittel nekirepülni minden napnak!
„Mert jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. „ (Antoine de Saint-Exupéry)
Dudás Zsuzsanna
Dudás Zsuzsanna ikon Nagyító ikon

Kedvesné Oroszi Piroska - kuratóriumi tag (1965-2015)

Két gyermekem van, egy lányom és egy fiam. Fiamnál negyedik osztályos korában diagnosztizálták az örökletes szembetegséget: Leber-féle látóideg-sorvadást. Általános iskolai tanulmányait az addigi iskolájában folytatta tovább. Középiskolába a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonba járt, az ott eltöltött négy év meghatározó jelentőségű volt számára. Jelenleg az ELTE pszichológia szakán egyetemi hallgató.
Nálam - addig teljesen ép látás után - négy évvel ezelőtt állapították meg ugyanazt a szembetegséget. 2009-ig egy szakképző iskolában dolgoztam könyvtárosként és német nyelvtanárként. A rehabilitáció után mára már önálló, teljes életet élhetek, az eltelt négy év alatt sok új ismerősre, barátra találtam.
Látássérült gyereket nevelve, látássérült szülőként bízom benne, hogy tapasztalataimat, tudásomat átadva hasznos segítségére tudok lenni szülőknek, gyerekeknek, tanulóknak és pedagógusoknak egyaránt.
Kedvesné Oroszi Piroska (1965-2015)
Kedvesné Oroszi Piroska (1965-2015) ikon Nagyító ikon

Ruff Ágota

1983 augusztusa és 2018 augusztusa között munkahelyem a budapesti Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona volt. Beosztásom: gyógypedagógiai tanár.
Közel 20 évig az ELTE Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolai Karának gyakorlatvezető tanára voltam. A nappali tagozat harmad- és negyedéves hallgatóinak gyakorlati, szakmai képzésében vettem részt, ill. a levelezős- és a gyógypedagógiai asszisztens hallgatók kötelező tanítási gyakorlatának megszerzését segítettem.
1998-2004 között részt vettem az intézmény Módszertani Központjának munkájában. Az integrált oktatásban részesülő, súlyos mértékben látássérült tanulóknál utazótanári feladatokat láttam el (országos szinten, heti 1 nap).
Munkaviszonyom 2018 augusztusában közös megegyezéssel szűnt meg.
Képesítéseim:
  • 2008-2009. A látássérültek mindennapos tevékenységei tanításának elmélete és gyakorlata – 120 órás akkreditált pedagógus továbbképzési program
  • 2004-2007. ELTE BGGYFK Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés
  • 1979-1983. Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola – oligofrénpedagógia-tiflopedagógia szak
E-mail: (latasmodalapitvany@gmail.com) l a t a s m o d a l a p i t v a n y (kukac) g m a i l (pont) c o m
Ruff Ágota
Ruff Ágota ikon Nagyító ikon

Weisz Ildikó - kuratóriumi elnök

Weisz Ildikó vagyok, gyógypedagógus, közoktatási vezető.
1990-ben szereztem oligofrén-, tiflopedagógia szakos gyógypedagógiai tanári diplomát a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán.
Ettől az évtől 20 éven át tanítottam a Vakok Általános Iskolájában, Budapesten. Szakterületem a mozgásfejlesztés, a testnevelés és a sport.
Gyakorlatvezető tanárként több éven keresztül vettem részt a gyógypedagógus hallgatók elméleti képzésében, tanítási gyakorlatuk lebonyolításában.
2005-ben végeztem el a Szegedi Tudományegyetemen a közoktatási vezető szakirányú továbbképzést.
2010 februárja óta élek és dolgozom Miskolcon. Munkám utazó gyógypedagógusként az integrált nevelésben-oktatásban részesülő látássérült gyermekek megsegítése, emellett évekig tanítottam felnőtt korban látássérültté vált személyeket elemi rehabilitációs szolgáltatás formájában (mindennapos tevékenységek, tájékozódás-közlekedés, tapintható írások tanítása).
E-mail: (latasmodalapitvany@gmail.com) l a t a s m o d a l a p i t v a n y (kukac) g m a i l (pont) c o m
Weisz Ildikó
Weisz Ildikó ikon Nagyító ikon

Záborszki Hajnalka

Közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem Mezőcsáton. 2001-ben szereztem meg a mérlegképes könyvelői szakképesítést, 2004-ben kerültem be a könyvviteli szolgáltatást végzők Pénzügyminisztérium által vezetett nyilvántartásába.
2007-től vagyok egyéni vállalkozó könyvelő.
20 éves könyvelési gyakorlatom van cégek és egyéni vállalkozások könyvelésében. Civil szervezetek, közhasznú szervezetek könyvelésén túl gyakorlatot szereztem az Európai Uniós pályázatok pénzügyi vezetésében, pénzügyi elszámolásában is.
Örülök, hogy az évek során felhalmozott tudásomat most az Alapítvány munkájának segítésére is használhatom.
e-mail: b a l o g h n e h a j n i (kukac) g m a i l (pont) c o m
Záborszki Hajnalka
Záborszki Hajnalka ikon Nagyító ikon

Zörgő Emese - kuratóriumi tag

2005-ben szereztem pszichológus diplomát a Debreceni Egyetemen. Főállásban Nevelési Tanácsadóban gyerekekkel foglalkoztam.
2009-től dolgoztam a látássérültek elemi rehabilitációjában óraadóként, amit nagyon megszerettem. Az egyéni pszichés tanácsadás mellett csoportok szervezését, vezetését (kommunikációs tréning, sorstárs klub, hozzátartozói klub) végeztem.
Jelenleg iskolapszichológusként dolgozom.
E-mail: z o r g o e m e s e (kukac) g m a i l (pont) c o m
Zörgő Emese - kuratóriumi tag
Zörgő Emese - kuratóriumi tag ikon Nagyító ikon

Önkénteseink

  • Amriskó Erzsébet
  • Balogh Alexandra
  • Bokros László
  • Kedves Balázs
  • Mogyorósi Istvánné
  • Perjési Zsuzsa
Készítette: (Zörgő Zoltán) z o l t a n (pont) z o r g o (kukac) g m a i l (pont) c o m