A Látás-Mód Alapítvány a Látássérült Emberek Oktatásáért honlapja

Kontrasztos mód
Switch to english
Zu Deutsch wechseln

Munkatársaink

Amriskó Tamás

Szembetegségemet egy rutin szemészeti vizsgálat alkalmával diagnosztizálták. Néhány év alatt fokozatosan vesztettem el a látásomat. Korábbi, aktív életem gyökeresen megváltozott.
Felismertem, hogy rehabilitációs szakemberek, segédeszközök, továbbá adaptív technikák elsajátítása nélkül sem én, sem családtagjaim nem tudnak alkalmazkodni a látássérülésemből adódó körülményekhez.
Az elemi rehabilitációs folyamatban eddig megszerzett tapasztalataim révén szeretnék segítséget, kapaszkodót nyújtani a felnőtt korban látássérültté vált embereknek.
E-mail: i n f o (kukac) l a t a s -m o d (pont) h u
Amriskó Tamás
Amriskó Tamás ikon Nagyító ikon

Aranyosi Gergő

Aranyosi Gergő vagyok, a Miskolci Egyetem Állam és Jogtudományi Karának jogász hallgatója.
1991-ben születtem, koraszülött voltam, ennek következtében levált a retinám, s ebből adódik látássérültségem.
Általános iskolai tanulmányaimat Debrecenben a Dr. Kettessy Aladár Általános Iskolában végeztem.
Középiskolába az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumba jártam - integráltan, látó diákok közé.
Szabadidőmben szívesen hallgatok könyveket, illetve újságírással is foglalkozom, az Állam és Jogtudományi Kar kari lapjának vagyok az egyik szerkesztője.
Eléggé otthonosan mozgok az informatika területén, valamennyi számítógéppel elvégezhető feladatban jártas vagyok, a Windows 7 operációs rendszert használom Jaws For Windows programmal. Ezen kívül a különböző e-nagyítók, diktafonok terén is rendelkezem ismeretekkel, ezért úgy gondolom, ezen területek alá tartozó dolgokban tudnék információkkal segíteni a hozzám fordulóknak.
Elérhetőségeim:
e-mail: a r a n y o s i (pont) g e r g o (kukac) g m a i l (pont) c o m
Aranyosi Gergő
Aranyosi Gergő ikon Nagyító ikon

Baloghné Záborszki Hajnalka

Közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem Mezőcsáton. 2001-ben szereztem meg a mérlegképes könyvelői szakképesítést, 2004-ben kerültem be a könyvviteli szolgáltatást végzők Pénzügyminisztérium által vezetett nyilvántartásába.
2007-től vagyok egyéni vállalkozó könyvelő.
20 éves könyvelési gyakorlatom van cégek és egyéni vállalkozások könyvelésében. Civil szervezetek, közhasznú szervezetek könyvelésén túl gyakorlatot szereztem az Európai Uniós pályázatok pénzügyi vezetésében, pénzügyi elszámolásában is.
Örülök, hogy az évek során felhalmozott tudásomat most az Alapítvány munkájának segítésére is használhatom.
e-mail: b a l o g h n e h a j n i (kukac) g m a i l (pont) c o m
Baloghné Záborszki Hajnalka
Baloghné Záborszki Hajnalka ikon Nagyító ikon

Czetter-Kis Csilla

Czetter-Kis Csilla vagyok, gyógypedagógusként dolgozom Miskolcon egy korai fejlesztő központban.
2013-ban végeztem Kaposváron, mint tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányú gyógypedagógus, majd tovább folytatva tanulmányaimat 2015 nyarán az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán diplomáztam látássérültek pedagógiája szakirányon.
Korábban 3 évig dolgoztam értelmileg akadályozott, ill. látássérült tanulókkal egy készségfejlesztő speciális szakiskolában.
Jelenleg a Kamilla Korai Fejlesztő Központ munkatársa vagyok, ahol egyéni terápiák keretében a szülők bevonásával zajlik a gyermekek fejlesztése.
Elérhetőségem: (Czetter-Kis Csilla) l i l c s i l 9 0 (kukac) g m a i l (pont) c o m
Czetter-Kis Csilla
Czetter-Kis Csilla ikon Nagyító ikon

Gál Csilla

2013-ban végeztem Budapesten az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán látássérültek pedagógiája szakirányon. A Fehér Bot Alapítványnál ifjúsági koordinátorként, adminisztrátorként, majd szakmai koordinátorként tevékenykedtem Európai Uniós támogatású projektek megvalósításában. Később a Martin János Szakképző Iskolában gyógypedagógusként tanítottam.
Jelenleg egy projektben szakmai koordinátorként dolgozom. Fő feladatom a szakmai adminisztráció vezetése, emellett áldozatsegítőként tevékenykedem. Bátran fordulhatnak hozzám bizalommal!
E-mail: i n f o (kukac) l a t a s -m o d (pont) h u
Gál Csilla
Gál Csilla ikon Nagyító ikon

Kedvesné Oroszi Piroska - kuratóriumi tag (1965-2015)

Két gyermekem van, egy lányom és egy fiam. Fiamnál negyedik osztályos korában diagnosztizálták az örökletes szembetegséget: Leber-féle látóideg-sorvadást. Általános iskolai tanulmányait az addigi iskolájában folytatta tovább. Középiskolába a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonba járt, az ott eltöltött négy év meghatározó jelentőségű volt számára. Jelenleg az ELTE pszichológia szakán egyetemi hallgató.
Nálam - addig teljesen ép látás után - négy évvel ezelőtt állapították meg ugyanazt a szembetegséget. 2009-ig egy szakképző iskolában dolgoztam könyvtárosként és német nyelvtanárként. A rehabilitáció után mára már önálló, teljes életet élhetek, az eltelt négy év alatt sok új ismerősre, barátra találtam.
Látássérült gyereket nevelve, látássérült szülőként bízom benne, hogy tapasztalataimat, tudásomat átadva hasznos segítségére tudok lenni szülőknek, gyerekeknek, tanulóknak és pedagógusoknak egyaránt.
E-mail: i n f o (kukac) l a t a s -m o d (pont) h u
Kedvesné Oroszi Piroska (1965-2015)
Kedvesné Oroszi Piroska (1965-2015) ikon Nagyító ikon

Lebcelter Zoltán

Lebcelter Zoltán vagyok.
Egy veleszületett szembetegség miatt gyermekkoromban fokozatosan veszítettem el látásomat. Székesfehérváron élek családommal.
Az ország számos pontján dolgoztam zongoristaként a vendéglátóiparban. Sajnos, a gazdasági helyzet miatt a 2000-es évektől ez a munka már csak kiegészítésként biztosít megélhetést, ezért sokat dolgoztam pl. telemarketingesként.
Mindegyik munkám során nagyon fontosnak tartom, hogy bebizonyítsam, kellő tudással és kitartással fogyatékosként is el lehet érni az ép kollégákkal egyenértékű, vagy akár azt meghaladó minőséget és teljesítményt.

Lebcelterné Veiland Orsolya

Lebcelterné Veiland Orsolya vagyok.
Látásomat kisgyermekkoromban, gyógyszerallergia miatt veszítettem el.
Tanulmányaimat Budapesten, a Vakok Iskolájában kezdtem meg, majd a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban érettségiztem. Ezután német nyelvből, majd gyógypedagógiából (látássérültek pedagógiája tanári szak) szereztem főiskolai diplomát.
Székesfehérváron élek szintén vak férjemmel és két kiskorú gyermekünkkel.
Az elmúlt években főként felnőttkorú látássérültek elemi rehabilitációjában dolgoztam, emellett az utóbbi időszakban gyakran vettem részt a látássérült emberek életét bemutató érzékenyítő foglalkozások megtartásában is.

Ruff Ágota

Munkahelyem – 1983 augusztusa óta –, a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona.
Beosztásom: gyógypedagógiai tanár.
Közel 20 éve az ELTE Gyógypedagógiai Tanárképző főiskolai karának gyakorlatvezető tanára vagyok. A nappali tagozat harmad- és negyedéves hallgatóinak gyakorlati, szakmai képzésében veszek részt, ill. a levelezős- és a gyógypedagógiai asszisztens hallgatók kötelező tanítási gyakorlatának megszerzését segítem.
1998-2004 között részt vettem intézményünk Módszertani Központjának munkájában. Az integrált oktatásban részesülő, súlyos mértékben látássérült tanulóknál utazótanári feladatokat láttam el (országos szinten, heti 1 nap).
Képesítéseim:
 • 2008-2009. A látássérültek mindennapos tevékenységei tanításának elmélete és gyakorlata – 120 órás akkreditált pedagógus továbbképzési program
 • 2004-2007. ELTE BGGYFK Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés
 • 1979-1983. Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola – oligofrénpedagógia-tiflopedagógia szak
E-mail: i n f o (kukac) l a t a s -m o d (pont) h u
Ruff Ágota
Ruff Ágota ikon Nagyító ikon

Szőke Szilvia

Látássérültek szakos tanár és Látássérültek elemi rehabilitációs tanára
2003-tól foglalkozom integráltan tanuló óvodás, általános iskolás és középiskolás látássérült gyermekek oktatásával. Segítség nyújtáskor figyelembe veszem az életkort és látássérülésük milyenségét.
2007-ben kapcsolódtam be a felnőttkorban látássérültté vált személyek elemi rehabilitációs ellátásba és egyéni igényeiket figyelembe véve oktatok számukra tájékozódás – közlekedést, mindennapos tevékenységeket, Braille írást és gépírást.
2008-tól látássérült 0 – 5 év közötti kisgyermekek korai fejlesztését is végzem az Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI keretein belül, ahol egyéni komplex fejlesztő foglalkozásokat tartok a gyermekek számára.
Munkahelyem: Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI, 3526 Miskolc, Szeles u. 65.
E-mail: s z o k e s z i d i k e (kukac) g m a i l (pont) c o m

Weisz Ildikó - kuratóriumi elnök

Weisz Ildikó vagyok, gyógypedagógus, közoktatási vezető.
1990-ben szereztem oligofrén-, tiflopedagógia szakos gyógypedagógiai tanári diplomát a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán.
Ettől az évtől 20 éven át tanítottam a Vakok Általános Iskolájában, Budapesten. Szakterületem a mozgásfejlesztés, testnevelés és a sport.
Gyakorlatvezető tanárként több éven keresztül részt vettem a gyógypedagógus hallgatók elméleti képzésében, tanítási gyakorlatuk lebonyolításában.
2005-ben végeztem el a Szegedi Tudományegyetemen a közoktatási vezető szakirányú továbbképzést.
2010 februárja óta élek és dolgozom Miskolcon. Munkám a felnőtt korban látássérültté vált emberek elemi rehabilitációja (mindennapos tevékenységek, tájékozódás-közlekedés, tapintható írások tanítása), továbbá megsegítő gyógypedagógusként az integráltan tanuló látássérült gyermekek tanulását segítem.
E-mail: i l d i k o (pont) w e i s z (pont) h u (kukac) g m a i l (pont) c o m
Weisz Ildikó
Weisz Ildikó ikon Nagyító ikon

Zörgő Emese - kuratóriumi tag

2005-ben szereztem pszichológus diplomát a Debreceni Egyetemen. Főállásban Nevelési Tanácsadóban gyerekekkel foglalkoztam.
2009-től dolgoztam a látássérültek elemi rehabilitációjában óraadóként, amit nagyon megszerettem. Az egyéni pszichés tanácsadás mellett csoportok szervezését, vezetését (kommunikációs tréning, sorstárs klub, hozzátartozói klub) végeztem. Jelenleg Gyeden vagyok.
A látássérültekkel való munka folyamán sok barátot szereztem, így ők már az életem részévé váltak.
E-mail: z o r g o e m e s e (kukac) g m a i l (pont) c o m
Zörgő Emese
Zörgő Emese ikon Nagyító ikon

Önkénteseink

 • Balogh Alexandra
 • Bokros László
 • Juhász Ferencné
 • Kedves Balázs
 • Lenkey Tibor
 • Matéz Judit
 • Papp Andrásné
 • Perjési Zsuzsa
 • Urbán Mihály
Készítette: (Zörgő Zoltán) z o l t a n (pont) z o r g o (kukac) g m a i l (pont) c o m